Follow Us

32. Jazz Time Rijeka predstavio headlinere ovogodišnjeg izdanja festivala

Međunarodni jazz festival JazzTimeRijeka predstavio je headlinere svog 32. izdanja. Na premijerni nastup na festivalu stiže nam svjetski mega car Rambo Amadeus, a tu su i predvodnici nove talijanske jazz scene XYQuartet, te njemački gypsy swing gitarista Joscho Stephan sa svojim triom.

Petak 26.svibnja rezerviran je za predstavnike novog talijanskog jazza, XYQuartet.

XYQuartet osnovan je 2011. godine i od tada su objavili četiri albuma, nastupili na brojnim koncertima i vodećim talijanskim jazz festivalima.
U nastupima, koji naglašavaju stalnu ravnotežu između improvizacije i kompozicije, možemo čuti različite utjecaje, od suvremenog jazza do minimalizma, elektronike i prog utjecaja. Sve ti elementi stapaju se u osebujni i jedinstveni zvuk XYQuarteta kojime grade svoju priču na međunarodnoj glazbenoj jazz sceni.

XYQuartet su Nicola Fazzini – alto sax, Alessandro Fedrigo – bass guitar, Saverio Tasca – vibes i Luca Colussi – drums.

U subotu 27.svibnja njemački gitaristički virtuoz Joscho Stephan sa svojim gypsy swing triom. Joscho Stephan jedan je od onih glazbenika koji svojim instrumentom oblikuju moderni gypsy swing.

Svojim autentičnim tonom, harmonijskom finoćom i osjećajem za ritam, uz tehniku sviranja koja oduzima dah, Stephan je zaslužio svoj status na međunarodnoj gitarističkoj sceni. Uz interpretacije poznatih klasika žanra, Joscho Stephan se iz mnoštva izdvaja kombiniranjem gypsy swinga sa latino glazbom, klasikom, pa čak i rockom.